Algemene werkwijze

Tijdens het eerste gesprek worden de klachten, problemen en de persoonlijke omstandigheden in kaart gebracht. Indien van toepassing wordt er een diagnose gesteld.

Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Tijdens de gesprekken wordt er gewerkt aan je behandeldoelen en wordt de voortgang tussentijds geƫvalueerd. Vijf tot vijftien gesprekken zijn vaak voldoende om op eigen kracht weer verder te kunnen.

Een gesprek duurt drie kwartier. In het begin van de behandeling zal het contact wekelijks of tweewekelijks zijn. Later kan de tijd tussen de gesprekken langer zijn.

De behandelmethoden waar veelal gebruik van wordt gemaakt zijn: cognitieve gedragstherapie en EMDR.

Bij cognitieve gedragstherapie is het uitgangspunt dat gedachten (cognities) van invloed zijn op hoe we ons voelen (onze stemmingen). Ook hebben onze gedachten invloed op ons gedrag en andersom ons gedrag weer op ons gevoel. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de manier van denken. Door gesprekken met de psycholoog en daarnaast thuis ook bij te houden hoe het met je gaat, gaan we hiermee aan de slag.Vervolgens zullen we ook kijken of je dingen anders kunt gaan doen (gedrag). Het doel zal uiteindelijk altijd zijn dat je beter om zult kunnen gaan met je emotionele problemen, zoals bijvoorbeeld je angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens.

Emdr is een specifieke kortdurendeĀ behandelmethode, die wordt toegepast bij het verwerken van traumatische ervaringen. Voor meer uitleg zie Therapievormen.